Demența Alzheimer și alte forme de demență

Dementa Alzheimer

Femeie care suferă de demanță

Ce este demența?

Termenul „demență” se referă la o gamă de simptome identificate în mod obișnuit la persoane suferind de boli ale creierului, care apar din cauza distrugerii și pierderii celulelor nervoase – neuronilor. Pierderea neuronilor este un proces natural, dar în bolile care conduc la demență aceasta apare într-o rata mult mai rapidă, iar rezultatul este faptul că creierul nu mai funcționează în mod normal.

Simptomele demenței în mod normal implică o deteriorare treptată și înceată a abilităților de funcționare a persoanei, care nu este reversibilă. Dăunarea creierului afectează funcționarea mentală a persoanei (memorie, atenție, concentrare, limbaj, gândire etc.) iar acestea au în schimb repercusiuni asupra comportamentului.

Termenul „demență” nu se limitează la tipurile degenerative ale demenței. El se referă la sindroame care nu întotdeauna urmează aceeași evoluție. În unele cazuri condiția persoanei poate să se îmbunătățească sau să rămână stabilă pentru o perioadă de timp și într-un mic procentaj, este tratabilă sau potențial reversibilă. Totuși, în marea majoritatea cazurilor (ca în cazul bolii Alzheimer), nu există din păcate tratament.

Boala Alzheimer reprezintă mai mult de jumătate din totalul cazurilor de demență. Următoarea cauză de demență, ca și frecvență, este demența vasculară. Aceasta este cauzată de o serie de mici infarcte, care interferă cu afluxul de sânge înspre creier. Celelalte cauze de demență se pot datora unuia din următoarele cauze: SIDA, boala Binswanger, boala Creutzfeld-Jacobs, depresia, boala Huntington, boli metabolice, boala Parkinson, boala Pick și utilizarea drogurilor.

Posted in Blog, Diverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *