Centrul Memoriei

CREIERUL este un organ… și el se poate îmbolnăvi!

CREIERUL este un organ… și el se poate îmbolnăvi!

Centrul Memoriei a fost înființat în anul 2004, ca o activitate distinctă a Societății Române Alzheimer Filiala Timișoara și a devenit un serviciu modern de diagnosticare a demențelor, serviciu care se adresează atât persoanelor cu tulburări cognitive, cât și familiilor acestora, prin programe de informare și consiliere psihologică. Până în prezent, prin Centrul Memoriei au fost diagnosticate peste 1500 de cazuri de demență de diferite etiologii și în diverse stadii evolutive.

OBIECTIVELE CENTRULUI MEMORIEI

  • informarea persoanelor cu tulburări cognitive, precum și a familiilor acestora cu privire la semnele, simptomele, evoluția bolii Alzheimer, tratament, îngrijire etc.;
  • evaluarea nivelului cognitiv al pacienților pentru începerea schemei complete de monitorizare a pacienților;
  • îndrumarea pacienților către medicul specialist pentru tratament adecvat;
  • sensibilizarea populației cu privire la boala Alzheimer, aspect realizat prin elaborarea și distribuirea de materiale informative (în cadrul diferitelor acțiuni de informare, cu prilejul evenimentelor speciale pe care organizația le celebrează sau, pur și simplu, pacienților și aparținătorilor care ne calcă pragul).

Persoanele care se adresează Centrului nostru o pot face fie telefonic, fie personal la sediul nostru. În ambele cazuri, vor fi programate și supuse unor teste care să identifice potențiale probleme legate de memorie sau alte tulburări cauzate de afecțiuni de natură cognitivă, apoi sunt îndrumate, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, către centrele de imagistică, în vederea obținerii unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonanțe magnetice nucleare (RMN). Cu rezultatele imagistice, persoanele investigate vor reveni la Centrul Memoriei pentru diagnosticare. După cum vedeți, există pași concreți care se efectuează până la diagnosticarea propriu-zisă.

După ce persoanele investigate au primit un diagnostic concret, acestea vor beneficia de o terapie adecvată, precum și de monitorizare /dispensarizare psihiatrică sau neurologică.

Centrul Memoriei, prin serviciile sale de diagnosticare, precum și prin campaniile sale de depistare precoce a demenței și a altor forme înrudite cu acestea, nu își propune să stârnească panica, ci să semnaleze importanța PREVENŢIEI și a DIAGNOSTICÃRII PRECOCE a acestor maladii.

Scopul nostru este de a sensibiliza populația și de a o ajuta să conștientizeze că și CREIERUL este un organ… și el se poate îmbolnăvi!

Și pentru că este important să prevenim orice afecțiune în stadiu incipient, Societatea Română Alzheimer filiala Timișoara, prin Centrul Memoriei, și-a propus să insiste pe prevenție și să declare război ignoranței în dramaticul domeniu al demenței.

 

Posted in Diverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *