MANIFESTUL SOCIETĂŢII ROMÂNE ALZHEIMER

APEL PENTRU O STRATEGIE NAŢIONALĂ PENTRU DEMENŢĂ ÎN ROMÂNIA

Boala Alzheimer precum și celelalte forme de demență reprezintă o provocare majoră pentru starea națională de sănătate și pentru societate.

TREBUIE SĂ ACŢIONĂM ACUM!!!

Contextul acțiunii:

Azi, în Europa, circa 5 milioane de oameni suferă de demență, boala Alzheimer fiind cea mai comună formă de demență. Dar acesta este doar vârful icebergului, estimarea la nivel european arată faptul că, dintre persoanele cu demență, sunt diagnosticați efectiv între 30 și 50% dintre bolnavi. În plus, se acceptă de comun acord faptul că, în medie este nevoie de trei îngrijitori care să se ocupe de o singură persoană cu demență. Calitatea vieții a peste 1 milion de oameni este astfel mult periclitată.

Boala Alzheimer este singura formă de demență recunoscută ca provocând handicap progresiv fizic și psihologic. Celelalte forme de demență (demența vasculară, demența toxică, demența fronto-temporală) nu sunt recunoscute ca boli degenerative și nu primesc niciun sprijin financiar din partea statului.

Din păcate, România nu consideră demența ca o problemă majoră pentru sănătatea publică și pentru societate. Atât persoana suferindă cât și îngrijitorii acesteia au nevoie de sprijin constant prin informare, sprijin moral, asigurarea continuității asistenței medicale în cadrul unei rețele destinate persoanelor care suferă de această boală, precum și servicii adecvate de specialitate. Dintre cele aproximativ 200.000 de persoane suferinde, doar 35.000 sunt diagnosticate.

Situația actuală

Cuplu de oameni în vârstă zâmbind

Cuplu de oameni în vârstă zâmbind

Boala Alzheimer și celelalte forme de demență sunt cel mai des diagnosticate în fazele tardive. Perioada de supraviețuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ trei ani și jumătate (în comparație cu evoluția obișnuită a bolii de 8 - 12 ani).

Deși există un interes tot mai mare din partea medicilor specialiști (psihiatri, neurologi, geriatri) pentru a diagnostica un număr mare de cazuri în stadiile incipiente ale bolii, medicii de familie sunt mai puțin implicați atât în procesul de diagnostic, cât și în cel de îngrijire. Forța de muncă din sectorul serviciilor, din instituțiile de stat și private este redusă și necalificată și poate răspunde doar la aproximativ 10% din cereri. Nu există servicii comunitare și de îngrijire la domiciliu.

Avem nevoie urgenta de o strategie de gestiune a demenței în România!

Situația actuală a persoanelor cu demență și a îngrijitorilor acestora este dramatică. Prin urmare, este momentul să acționăm ACUM!

Pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor cu demență și ale îngrijitorilor acestora, precum și ale profesioniștilor, acest MANIFEST apelează la factorii de decizie politică să dezvolte o strategie națională de demență în România care trebuie să includă:

  • măsuri care să asigure asistenta medicală decentă și asistenta socială pentru pacientul cu demență, inclusiv evaluarea clinică regulată a persoanei cu demență în timpul evoluției bolii, programe de informare și educație pentru familie, campanii de destigmatizare, evaluarea nevoilor persoanelor cu demență, precum și pe cele ale îngrijitorilor lor;
  • realizarea Registrului National de Demență;
  • realizarea Registrului de Cazuri Sociale pentru persoane fără familie;
  • asistenta comunitară cu personal calificat și instruit;
  • recunoașterea de către autorități a contribuției oferite de către Societatea Română Alzheimer în cei 20 de ani de activitate, prin consultarea periodică a acesteia și susținerea inițiativelor organizației.