Primele semne ale demenței…

O persoană suferind de demență se poate schimba într-un mod dificil de înțeles pentru anturaj.

O persoană suferind de demență se poate schimba într-un mod dificil de înțeles pentru anturaj.

Fiecare persoană este unică, iar demența afectează oamenii în mod diferit - nu vor exista două persoane care să aibă aceeași evoluție. Personalitatea individului, sănătatea generală și situația socială reprezintă cei mai importanți factori care determină modul de impact al demenței asupra persoanei.

Cele mai obișnuite simptome ale demenței sunt:

Pierderea memerieiPierderea memoriei

Scăderea memoriei, în special a memoriei de scurtă durată este cel mai obișnuit prim simptom al demenței. Persoanele care uită în mod obișnuit își amintesc de regulă anumite lucruri asociate faptului uitat. De exemplu, ei pot să nu-și amintească numele vecinului de vis-a-vis dar își amintesc faptul că persoana respectivă este vecinul de vis-a-vis.
O persoană cu demență va uita și numele vecinului și contextul în care îl cunoaște pe acesta.

Probleme cu limbajul

Câteodată fiecare dintre noi avem dificultăți în a ne găsi cuvintele potrivite.
O persoană suferind de demență uită cuvintele simple sau le înlocuiește cu cuvinte neobișnuite, făcând vorbirea sau scrierea dificil de înțeles.

Dificultăți în realizarea sarcinilor obișnuiteDificultăți în realizarea sarcinilor obișnuite
Persoanele suferind de demență au dificultăți în realizarea sarcinilor cotidiene, care de regulă nouă ne sunt așa de familiare încât nu ne mai gândim cum le facem.
O persoană cu demență va uita ordinea în care se îmbracă hainele sau care sunt pașii necesari pentru prepararea unei mese.

 

 

Discernământ diminuat sau în descreștere

O persoană suferind de demență se îmbracă nepotrivit, poartă mai multe articole de îmbrăcăminte într-o zi caldă sau prea puține într-o zi rece. Apar dificultăți în urmărirea unei conversații sau probleme în plătirea facturilor lunare.

Rătăcește lucruri

Oricine își poate rătăci din când în când cheile sau portofelul.
O persoană suferind de demență va pune lucrurile în locuri neobișnuite ca de exemplu: fierul de călcat în frigider sau ceasul de mâna în bolul de zahăr.


dezorientare în timp și soațiuDezorientare în timp şi spaţiu

Câteodată cu toții uităm zilele săptămânii sau unde trebuie să mergem, pe când persoanele suferind de demență se pierd în locuri familiare, de exemplu pe strada care locuiesc. Uită unde se află sau cum au ajuns acolo si nu știu să se mai întoarcă acasă. Ei pot confunda noaptea cu ziua.

 

Modificări în dispoziție sau comportament

Oricine poate deveni trist sau indispus din când în când.
O persoană cu demență poate deveni neobișnuit de emotivă și trăi modificări rapide ale dispoziției, aparent fără nici un motiv. Ca alternativă, o persoană cu demență poate deveni mai lipsită de emoții decât înainte.

Pierderea inițiativeiPierderea inițiativei

Oricine poate să simtă câteodată oboseala de a mai face gospodărie, afaceri sau obligații sociale.
O persoană suferind de demență poate deveni pasivă; de exemplu stă în fața televizorului ore în șir, doarme mai mult decât este obișnuit sau își pierde interesul pentru hobby-uri.

Schimbări de personalitate

O persoană suferind de demență se poate schimba într-un mod dificil de înțeles pentru anturaj. Poate deveni suspicioasă, iritabilă, deprimată, apatică, anxioasă sau agitată – în special în situațiile în care tulburările de memorie îi cauzează dificultăți.
Dacă Dumneavoastră aveți astfel de simptome, sau vă îngrijorează un prieten, o rudă, vizitați-vă medicul și discutați cu el problemele acestea!

Posted in Blog, Dementa Alzheimer, Recomandate.

One Comment

  1. Buna.Am citit citeva caracteristici si se potrivesc multe cu o persoana draga pe care o ingrijesc.As dori sa aflu daca exista vreun aparat care masoara calitatea creierului de cit este afectat.Daca da va rog sa-mi spuneti cit mar ajunge un astfel de control si trebuie sa fac,citeva sugesti.Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *